Brook Preloader

Τι είναι το UI & UX Design και ποιά η χρησιμότητά τους στο Web Design;

Τι είναι το UI & UX Design και ποιά η χρησιμότητά τους στο Web Design;

Ας ξεκινήσουμε με ένα παράδειγμα. Σκεφτείτε ένα κτήριο που έχετε θαυμάσει κάποια στιγμή. Ίσως είναι ένας ουρανοξύστης, μία πολυτελή μονοκατοικία ή ένα νεοκλασικό κτήριο στο κέντρο της πόλης. Προφανώς το θαυμάσατε για τον εξωτερικό του σχεδιασμό, την αισθητική που ενδεχομένως ταίριαξε με την δική σας. Ταυτόχρονα, ένα κτήριο έχει σχεδιαστεί ώστε να είναι δομικά γερό, να εναρμονίζεται με τις τοπικές νομοθεσίες και φυσικά το εσωτερικό του να εξυπηρετεί όσο το δυνατόν πιο βέλτιστα τους ανθρώπους που στεγάζει, τον λόγο για τον οποίο δημιουργήθηκε. Μπορείτε να διακρίνετε αυτές τις διττές και διαφοροποιημένες έννοιες; Από την μία αναφερόμαστε στην δουλειά ενός αρχιτέκτονα και από την άλλη στην δουλειά ενός πολιτικού μηχανικού όπου και οι δύο συνεργάστηκαν αρμονικά για να δώσουν στο κτίσμα τόσο σε αισθητικό επίπεδο όσο και σε επίπεδο ασφάλειας και λειτουργικότητας το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Ας επιστρέψουμε τώρα στο ερώτημα του άρθρου. Ακολουθώντας την ίδια λογική με τον αρχιτέκτονα και τον πολιτικό μηχανικό μπορούμε να καταλάβουμε τι είναι το User Interface (UI) Design και το User Experience (UX) Design αντίστοιχα.

To UI Design

Το περιβάλλον χρήστη (User Interface – UI) πρέπει να είναι ανεπιτήδευτο. Για να είναι επιτυχημένο θα πρέπει να είναι κατανοητό και προαισθητικό. Για να γίνει πιο κατανοητό αυτό, σκεφτείτε μία ιστοσελίδα που φαίνεται πραγματικά όμορφη σχεδιαστικά αλλά είναι εξαιρετικά δύσκολος ο χειρισμός της (κολλάει, φορτώνει αργά, τα γράμματα δεν είναι ευδιάκριτα, τα στοιχεία καλύπτονται μεταξύ τους κτλ). Σε αυτή την περίπτωση έχουμε να κάνουμε με έναν εξαιρετικό σχεδιασμό περιβάλλον χρήστη αλλά μία κακή εμπειρία χρήστη. Από την άλλη αν μία ιστοσελίδα είναι πολύ εύκολη στην χρήση της αλλά δείχνει άσχημη και κακοφτιαγμένη έχουμε να κάνουμε με εξαιρετική εμπειρία χρήστη αλλά κακό περιβάλλον χρήστη.

Αναφερόμενοι λοιπόν στο περιβάλλον χρήστη εννοούμε όλα εκείνα τα στοιχεία που συνθέτουν την οπτική εμπειρία της ιστοσελίδας. Από την τυπογραφία, τα σύμβολα, τα κουμπιά, μέχρι τα χρώματα, τα οπτικά εφέ και τις μεταβάσεις της. Μέσα από δύο βασικούς πυλώνες σχεδιασμού, του Οπτικού και της Διάδρασης, προσπαθούμε να δημιουργούμε ιστοσελίδες που όχι μόνο επιτρέπουν την εύκολη πλοήγηση αλλά παράλληλα αποπνέουν καλαισθησία. Για την δημιουργία του Οπτικού συνήθως ακολουθούνται τέσσερα βασικά στάδια σχεδιασμού. Την ανάλυση των πελατών, την σχεδιαστική έρευνα, την ανάπτυξη του γραφικού και δημιουργικού καθώς και την ανάπτυξη του κορμού της αφήγησης στον χρήστη (user guide). Ταυτόχρονα, πρέπει πάντα να λαμβάνεται υπόψιν το στοιχείο της Διάδρασης και μέσα από τον σχεδιασμό ενός πρωτότυπου UI, την ανάπτυξη των οπτικών εφέ και την προσεκτική σχεδίαση της ιστοσελίδας ώστε να φαίνεται σωστά σε όλα τα μεγέθη οθονών, να δημιουργείται ένα περιβάλλον που οδηγεί τον χρήστη με ευκολία στις ενέργειες που θέλει να κάνει παρέχοντάς του παράλληλα μια ευχάριστη διαδραστική εμπειρία.

To UX Design

Ο προσεκτικός σχεδιασμός της εμπειρίας του χρήστη (User Experience – UX) είναι απαραίτητος κατά την διαδικασία δημιουργίας προϊόντων και υπηρεσιών τα οποία θέλουμε να παρέχουν μία ομαλή εμπειρία στους ανθρώπους που τα χρησιμοποιούν. Μιλάμε δηλαδή για την επιτομή του ανθρωποκεντρικού σχεδιασμού. Ο όρος σχεδιασμός δεν θα πρέπει να συγχέεται με το δημιουργικό σχεδιασμό, δηλαδή με τα χρώματα και τα γραφικά.

Πάντα λαμβάνοντας υπόψην τους τελικούς χρήστες μίας ιστοσελίδας και μέσα από στοχευμένες αναλύσεις του κοινού στόχου ένας designer πρέπει να μπορεί να σχεδιάσει εύχρηστες ιστοσελίδες που προσφέρουν στους πελάτες μία εξατομικευμένη και ευχάριστη εμπειρία. Μερικές βασικές αναλύσεις που χρησιμοποιεί ένας σχεδιαστής για να το πετύχει αυτό είναι η ανάλυση του ανταγωνισμού, των πελατών και της στρατηγικής του brand και του προϊόντος/ υπηρεσίας για το οποίο σχεδιάζει. Ακολουθώντας μία ολιστική διαδικασία που αποτελείται από την σχεδίαση, την δημιουργία ενός πρωτότυπου, τον ενδελεχή έλεγχο και την ανάπτυξη/ ανατροφοδότηση (feedback) βεβαιώνεται η επιτυχία και η εξέλιξη της παραδοτέας υλοποίησης.

Συμπερασματικά…

Ένας καλός σχεδιαστής πρέπει να μπορεί να αντιλαμβάνεται με ξεκάθαρο τρόπο την διαφορά μεταξύ του UI και του UX. Να μπορεί να αντιλαμβάνεται τις ανάγκες του κάθε πελάτη και τους τελικούς χρήστες του σχεδίου του και μέσα από ξεκάθαρες διαδικασίες να διασφαλίζει το βέλτιστο τελικό αποτέλεσμα. Εμείς στην Momentum Digital, λαμβάνοντας υπόψιν σενάρια αλληλεπίδρασης, συνθέτουμε τη δομή της ιστοσελίδας σας και σε συνδυασμό με τον οπτικό σχεδιασμό, της δίνουμε ζωή. Έτσι, βοηθάμε τον χρήστη να πραγματοποιήσει τις ενέργειες που επιθυμεί και να βιώσει μια μοναδική εμπειρία χρήσης. Μάθατε περισσότερα για τις υπηρεσίες μας και πώς μπορούμε να σας βοηθήσουμε εδώ.